Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
1 Ocen
Ilość porcji: 8
Prosty przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką a w środku np. truskawka
Składniki:
mąka 2 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
jajka 3 sztuki
cukier puder 1/2 sztuki
masło 1/2 kostki
dodatkowo :
kruszonka
owoce np. truskawki
Sposób przygotowania:
w misce mieszam mąkę razem z drożdzami i ubitymi jajami, wyrabiam robotem około 10 minut ,dolewam rozpuszczone i schłodzone do temp. pokojowej masło , wyrabiam do połączenia się składników .odstawiam na 1,5 godz.
kruszonka :
margaryna i cukier po 2 łyżki ,mąka 4 łyżki ,palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem ugniatamy i palcami rozkruszamy na drobne kawałki.wstawiamy do lodówki.
gdy ciasto wyrośnie wykładamy na blat ,dzielimy na 15- 20 części, w każdą wciskamy owoc( np. truskawka) i formujemy kulkę,odstawiamy w ciepłe miejsce .przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
pieczemy w 180-190 stopniach15 minut.