Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Drożdżówki z serem

print Drukuj
Drożdżówki z serem

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
1.7

3 oceny

Wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie, bosko pachną białym serem, którym drożdżówki są wypełnione po brzegi.

składniki
  • 25g drożdzy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu 
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Lukier:150 g cukru pudru
  • Kilka łyżek wody
sposób przygotowania

Przepis na Drożdżówki z serem:

  1. Do kubka wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki.  Mieszamy i odkładamy na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  2. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i dokłądnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypyjemy za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
  4. Ser i pozostałe składniki na masę serową ucieramy za pomocą widelca lub blendera.
  5. Naszą masę serową odstawiamy.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową.
  7. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta.
  8. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi.
  9. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz.
  10. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
  11. Drożdżówki odstawiamy na ok 20 minut w ciepłe miejsce i smarujemy je rozmąconym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.
  12. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.

Drożdżówki z serem czekają na łakomczuchów. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!