bułka poznańska

bułka poznańska

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

pulchne w środku ,na zewnatrz chrupiące, pyszne bułeczki na śniadanie ,polecam z powidłami

Składniki:


mąka pszenna 500 gr
Lubię
Nie lubię
woda 100 ml.
Lubię
Nie lubię
drożdże suche 1/2 opak.
Lubię
Nie lubię
sól 1 łyżeczka
Lubię
Nie lubię
jajko 1 szt

Sposób przygotowania:

  • do miski wsyp drożdze i mąkę
  • dodaj jajko i sól
  • dolewaj tyle wody aby zagnieść ciasto
  • odstaw na 4 godziny
  • formuj kulki ,układaj na blaszkę , po 30 minutach za pomocą patyczka do szaszłyków zrób rowek, poczekaj 10 minut
  • piecz 20 minut  w 180 stopniach w naparowanym piekarniku

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy