Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami.

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Bardzo lubię piec różne bułeczki, ciągle wymyślam nowe wersje. Te bułeczki wyszłi mi bardzo mięciutkie i aromatyczne. Polecam na śniadanie lub kolację.

 

 

Składniki:

3 dag drożdży

2 i pół szklanki mąki pszennej

1 niepełna szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżeczki ziół prowansalskich

5 pomidorów suszonych

3 łyżki posiekanego szczypiorku

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.

3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

4. Następnie ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki.

5. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

6. Po tym czasie bułeczki piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy