Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Bardzo lubię piec różne bułeczki, ciągle wymyślam nowe wersje. Te bułeczki wyszłi mi bardzo mięciutkie i aromatyczne. Polecam na śniadanie lub kolację.
Składniki:
3 dag drożdży
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki ziół prowansalskich
5 pomidorów suszonych
3 łyżki posiekanego szczypiorku
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
4. Następnie ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki.
5. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
6. Po tym czasie bułeczki piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Plecione bułeczki.
Lubicie domowe pieczywo? Takie pachnące, świeżutkie i chrupiące? Jeżeli tak to polecam takie bułeczki. Możemy upiec je n...Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.
Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki...Miodowo-pomarańczowe bułeczki.
Polecam Wam pyszne bułeczki. Idealne na podwieczorek.Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi.
Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze. Często piekę bułki i chleby. Oczywiście wymyślam nowe wersje. T...Mleczne bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi.
Domowe pieczywo jest najlepsze. Polecam, więc takie o to pyszne i zdrowe bułeczki z chrupiącą skórką. Są idealne...Zobacz więcej przepisów na: