Polecam niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny, który użyłam sprawia, że są bardzo pulchne. Takie bułeczeki są dealne na śniadanie lub kolację. Uważam, że najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Polecam przepis.
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka sezamu
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z mlekiem, z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do mąki dodać pozostałe składniki: sól, jajka, jogurt, sezam, czarnuszkę i rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.
5. Po tym czasie piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu