Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bułki z makiem na słono

print Drukuj
Bułki z makiem na słono

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

słony dodatek do zup,

składniki


mąka 500 gram
jajko 2 sztuki
drożdże pół kostki
sól 1 łyżeczka
masło rozpuszczone 1/3 szklanki
mak wg uznania
żółtko jaja 1 sztuka
woda

 

sposób przygotowania

ROZCZYN :

kruszę drożdże do miseczki ,dodaję mąkę tak aby konsystencja była gęstej śmietany i odstawiam na 15 minut.

na stolnicę przesiewam mąkę ,dodaję sól, jajka oraz rozczyn i wyrabiam na gładkie ciasto ( dobre 10 minut) w międzyczasie dodaję po troszku ciepłej wody.
odstawiam niech sobie rośnie w ciepłym miejscu.
w tym czasie rozpuszczam masło, i przygotowuję blachę ,wykładam papierem do pieczenia .
jak ciasto urośnie ,kroję na kawałki ,rozwałkowuję podsypując mąką ( ale nie za dużo) smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję makiem ,zawijam w rulonik (roladkę), ostrym i suchym nożem kroję na szerokość 3-4 cm.
układam na blaszce na około 15 minut po tym czasie smaruję roztrzepanym żółtkiem( z dodatkiem szczypty soli)i posypuję makiem.
piekarnik nagrzewam do temp.180 stopni i przez 15 minut piekę zawijaski.
mi bardzo smakują z czystym barszczem.

Tagi: na słono
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!