Bułki z młodą kapustą.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Jednym słowem są pyszne. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 łyżeczki cukru
5 dag świeżych drożdży
5 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
Farsz:
1 mała główka młodej kapusty
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodać sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Farsz: Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić i wypłukać. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzić. Dodać olej i przyprawy, następnie smażyć przez kilka minut często mieszając, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie należy wystudzić.
3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, nakładać wystudzony farsz i formować okrągłe bułki.
4. Do pieczenia: Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu i odstawić je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę nam podrosły.
5. Pieczenie: Tak przygotowane i wyrośnięte bułki piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Gotowe podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką.
Polecam niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny, który użyłam sprawia, że są bardzo pulchne. Tak...Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatk...Bułki na jogurcie naturalnym z prażonym słonecznikiem.
Składniki do tych pysznych bułeczek dodawałam ,, na oko ''. No i bardzo mi się udały. Wyszły idealnie chrupiące i pachną...Pszenne bułki z amarantusem
Przepis na domowe bułki z amarantusem - pyszne drożdżowe bułeczki na śniadanie czy kolacje. Z tego przepisu na bułki z a...Bułki pomidorowo-paprykowe.
Pyszne bułki,pachnące i bardzo wyraziste w smaku.Polecam na śniadanie lub kolację.Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.Zobacz więcej przepisów na: