Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Nocne bułki

print Drukuj
Nocne bułki

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne, świeżutkie bułeczki na śniadanko z domowej piekarni

składniki


mąka 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże pół kostki
pestki dyni wg uznania
maku wg uznania
pestki słonecznika wg uznania

sposób przygotowania

Przepis na około 10-11 bułek.

drożdże rozkruszam z łyżką mąki i ciepłego mleka(5 łyżek)odstawiam w ciepłe miejsce.

Do misy robota wsypuję przesiane mąki i sól ,dodaję wyrośnięty rozczyn i małymi porcjami dolewam na przemian olej,ciepłe mleko i ciepłą wodę,wyrabiam na niskich obrotach około 10 minut.
Miskę zawijam w folię spożywczą i odstawiam na noc do lodówki .
Rano przekładam na blat podsypuję mąką ,dzielę na 10-11 części i z każdej roluję wałeczek z którego robię pętelkę ,jeden koniec zawijam po spód bułki ,drugi na wierzch w środek bułki( kształt bułek zależy od naszej pomysłowości).
Przekładam na blaszkę smaruję mlekiem i posypuję ulubionymi ziarnami.
odstawiam na 15 minut.
temp.piekarnika 200 stopni
czas pieczenia 15 minut

Tagi: bułki
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!