Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Plecione bułeczki.

print Drukuj
Plecione bułeczki.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Lubicie domowe pieczywo? Takie pachnące, świeżutkie i chrupiące? Jeżeli tak to polecam takie bułeczki. Możemy upiec je na śniadanie lub kolacje. Wyszły mi idealnie chrupiące.

składniki

Ciasto:

5 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej

około półtorej szklanki ciepłego mleka

4 łyżki masła

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, masło i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część dzielimy na 3 części. Nastepnie toczymy wałki i zaplatamy jak warkocze.

5. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawimy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

7. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!