Lubicie domowe pieczywo? Takie pachnące, świeżutkie i chrupiące? Jeżeli tak to polecam takie bułeczki. Możemy upiec je na śniadanie lub kolacje. Wyszły mi idealnie chrupiące.
Ciasto:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki pszennej
około półtorej szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, masło i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część dzielimy na 3 części. Nastepnie toczymy wałki i zaplatamy jak warkocze.
5. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawimy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu