Pszenne bułki z amarantusem

Pszenne bułki z amarantusem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na domowe bułki z amarantusem - pyszne drożdżowe bułeczki na śniadanie czy kolacje. Z tego przepisu na bułki z amarantusem wychodzi 8 bułek. Warto robić domowe pieczywo, przynajmniej wiemy co jemy :)

Składniki:

  • Rozczyn:
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania blaszki
  • mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe bułki pszenne z amarantusem:

  1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do mąki dodać amarantus, jajko, olej sól i wyrośniete drożdże, wymieszać, następnie stopniowo wlewając mleko zagnieść ciasto.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie wyrośniete ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.
  5. Blachę do pieczenia posmarować cieniutko masłem i posypać mąką pszenną, następnie ułożyć na niej bułki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  6. Następnie bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
  7. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Pyszne bułeczki gotowe do zjedzenia na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy