Serowe bułeczki

Serowe bułeczki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Serowe bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

  • 5 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag startego na dużych oczkach sera żółtego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

 Dodatkowo:

  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na serowe bułeczki:

  1. Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, mlekiem i dwoma łyżkami mąki, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
  2. Po tym czasie do mąki dodać drożdże i razem z solą, olejem i serem, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło.
  3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny, żeby bułeczki podrosły.
  4. Tak przygotowane bułki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Upieczone serowe bułeczki podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy