Bułeczki są bardzo pyszne,pulchne i słodkie.Możemy je upiec do wielkanocnego koszyka.
Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
5 łyżek cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Do mąki dać jajko,cukier waniliowy,olej,wyrośnięte drożdże,pozostały cukier i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3.Po tym czasie ciasto podzielić na osiem części.Każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy na podłużny placek.Z jednej strony naciąć formując uszy,każde ucho odwinąć na drugą stronę.
4.Tak uformowane zajączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby troszkę podrosły.
5.Przed pieczeniem każdemy ,,zajączkowi'' zrobić oczy,np.trzonkiem drewnianej łyżki.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu