Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo,więc ciągle wymyślam nowe wersje.Tym razem upiekłam pszenno orkiszowe bułki z ziarnami słonecznika,i nie ukrywam,że wyszło pysznie.Takie bułki są idealne na śniadanie lub kolację.Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
2 płaskie łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki mąki orkiszowej ciemnej
Dodatkowo:
1 jajko
kilka łyżek ziaren słonecznika
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,łyżką mąki pszennej i niewielką ilością ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Po tym czasie do obu mąk dodać sól,jajko,wyrośnięte drożdże,ziarna słonecznika i stopniowo wlewając ciepłą wodą zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.Na posypanej mąką stolnicy formować podłużne bułki.
4.Uformowane bułki ułożyć na blasze posmarowanej masłem,posmarować jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.Ostawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
5.Po tym czasie piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu