Buraczki zasmażane z cebulką

Buraczki zasmażane z cebulką

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie buraczki zasmażane z cebulką to doskonały dodatek do drugiego dania np kotleta schabowego i ziemniaków. I tak powstaje nam tradycyjny polski obiad.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 kg buraczków ćwikłowych
  • masło do smażenia (tak około 2 - 3 łyżki )
  • sok z cytryny według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Przepis na buraczki zasmażane z cebulką:

  1. Buraki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Przygotowane buraczki i cebulą przekładamy do garnka, dodajemy masło i smażymy często mieszając tak długo aż cebula będzie miękka, a buraczki szkliste.
  4. Na koniec całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Buraczki zasmażane z cebulką podajemy do obiadu i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy