Oryginalna caldo verde

Oryginalna caldo verde

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Jak się okazuje, nie ma jednego, oryginalnego przepisu na caldo verde w Portugalii, jak u nas nie ma jednego przepisu na bigos, każda gospodyni robi go na swój sposób. Podobnie jest z caldo verde. Także tytuł jest trochę ironiczny :) W każdym razie polecam mój przepis na caldo verde.

Składniki:

  • woda - półtora litra
  • kiełbasa chorizo - 25 dag
  • jarmuż - pęczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek - odrobina

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę caldo verde prosto z Portugalii:

  1. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, z chorizo usunąć skórę - wszystko włożyć do garnka do kładając obrane ząbki czosnku (całe).
  2. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków.
  3. Wyjąć ziemniaki, czosnek oraz kiełbasę. Ziemniaki z czosnkiem ugnieść na puree, a kiełbasę pokroic na plasterki.
  4. Posiekać jarmuż i dodac do zupy wraz z ziemniakami z czosnkiem oraz kiełbasą.
  5. Gotować całość ok. 6 minut, posolić i popieprzyć. Na koniec gotowania dodac kilka kropel oliwy z oliwek.

Pyszna caldo verde gotowa.

Smacznego!

Autor: Grzegorz

Polecamy nasze przepisy