Calzone

Calzone

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z nadzieniem pieczarkowym to pyszna propozycja na ciepły posiłek

Składniki:


mąka pszenna 300 gram
woda letnia 100 ml
sól do smaku
oliwa z oliwek 2 łyżki
drożdże suche 1/2 opakowania

farsz

pieczarki 0,5 kg
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
oregano 2 łyżeczki
pieprz do smaku
olej do smażenia
ser żółty 100 gram
sól do smaku

do posypania

czarnuszka

Sposób przygotowania:


CIASTO :

Składniki połącz ze sobą ,wyrób ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Zetrzyj ser na tarce.

FARSZ:

Pieczarki pokrój na plastry, cebulę w piórka ,podsmaż na oleju, lekko posól, paprykę pokrój w kostkę dodaj do podsmażonych pieczarek i cebuli,dopraw oregano,i pieprzem duś całość około 10 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na 5 części rozwałkuj , na każdy placek rozkładaj nadzienie posyp startym serem ,zawiń brzegi , posyp czarnuszką ,piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy