1/2 kostki świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250-300 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczyptapieprzu
Farsz:
1 laska kiełbasy
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
1/2 puszki kukurydzy
15 dag mozzarelli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczka ziółprowansalskich
Drożdże roztapiamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawic na okolo 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, pozostałą wodę, rozczyn, oliwę, sól oraz pieprz. Wyrobic gładkie ciasto i znowu odstawic w cieple miejsce lecz tym razem na minimum 45 minut, aby podrosło. Cebulkę podsmazyc na oliwie. Gdy się zeszkli dodac przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojona kiełbasę.Ciasto dzielimy na dwie rowne części.Wałkujemy na kształt prostokąta. Na środek ciasta nałożyć przecier, podsmażoną cebulkę z kiełbaską, kukurydzę, zioła prowansalskie oraz większością startej mozzarelli.
Staramy się uformować dwa większe pierożki (moze byc 4 mniejsze) , wierzch smarujemy lekko kropelkami oliwy, posypujemy ziołami oraz małą ilością startej mozzarelli. Pieczemy je w temp. 220 stopni przez 15 minut.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu