Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Ocena: ★

44 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Cannelloni to smaczna i nie sprawiająca kłopotów w przyrządzaniu potrawa. Sycące cannelloni zaspokoi nawet największy głód. Przepis na cannelloni z mięsem mielonym polecam każdemu. 

Składniki:

  • Farsz:
  • 800 g miesa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 szt jajka
  • 100 g cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • Sos:
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g pomidory w puszce
  • 1 litr soku pomidorowego
  • Pozostałe:
  • 250 g makaron cannelloni
  • 300 g ser zółty
  • 20 g masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek, bazylia, papryka ostra, tymianek, zioła prowansalskie -- do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym w kilku krokach:

  1. Farsz: do zmielonego miesa dodćc ząbek czosnku, doprawić sola, pieprzem, majerankiem, papryką.
  2. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
  3. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, dusić na patelni, mieszac. Zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.
  4. Do mięsa dodać pieczarki uduszone z cebulą i jajko. Wszystko wymieszać.
  5. Sos: cebulę pokroic w drobna kostke, podsmażyc. Do garnka wlac sok pomidorowy, dodać koncentrat, pomidory i zeszkloną cebulę, wymieszać z ziołami i przyprawami, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżeczką cukru. Gotować na małym ogniu, a zredukuje sie do ~ 1/4 objetosci.
  6. Makaron: naczynie aroodporne wysmarować masłem. Rurki nadziewać farszem i ułozyć w naczyniu.
  7. Polać obficie sosem, tak, aby całe były nim zakryte.
  8. Zetrzeć ser i posypać nim całość. Zapiekać 40 minut w 180*C.

Pyszne cannelloni z mięsem mielonym gotowe.

Smacznego!

Autor: Jasiek

Polecamy nasze przepisy