Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Ocena:

44 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Cannelloni to smaczna i nie sprawiająca kłopotów w przyrządzaniu potrawa. Sycące cannelloni zaspokoi nawet największy głód. Przepis na cannelloni z mięsem mielonym polecam każdemu. 

Składniki:

  • Farsz:
  • 800 g miesa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 szt jajka
  • 100 g cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • Sos:
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g pomidory w puszce
  • 1 litr soku pomidorowego
  • Pozostałe:
  • 250 g makaron cannelloni
  • 300 g ser zółty
  • 20 g masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek, bazylia, papryka ostra, tymianek, zioła prowansalskie -- do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym w kilku krokach:

  1. Farsz: do zmielonego miesa dodćc ząbek czosnku, doprawić sola, pieprzem, majerankiem, papryką.
  2. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
  3. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, dusić na patelni, mieszac. Zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.
  4. Do mięsa dodać pieczarki uduszone z cebulą i jajko. Wszystko wymieszać.
  5. Sos: cebulę pokroic w drobna kostke, podsmażyc. Do garnka wlac sok pomidorowy, dodać koncentrat, pomidory i zeszkloną cebulę, wymieszać z ziołami i przyprawami, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżeczką cukru. Gotować na małym ogniu, a zredukuje sie do ~ 1/4 objetosci.
  6. Makaron: naczynie aroodporne wysmarować masłem. Rurki nadziewać farszem i ułozyć w naczyniu.
  7. Polać obficie sosem, tak, aby całe były nim zakryte.
  8. Zetrzeć ser i posypać nim całość. Zapiekać 40 minut w 180*C.

Pyszne cannelloni z mięsem mielonym gotowe.

Smacznego!

Autor: Jasiek

Polecamy również

cannelloni-ze-szpinakiem-i-bryndza

Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą

Nie ma jak przepisy kuchni włoskiej, dlatego trzeba wypróbować przepis na cannelloni. Cannelloni ze szpinakiem i...
golabki-w-cannelloni

Gołąbki w Cannelloni

Nadziewane rurki farszem gołąkowym na pewno każdemu zasmakuje
cannelloni-z-miesem-mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni to smaczna i nie sprawiająca kłopotów w przyrządzaniu potrawa. Sycące cannelloni zaspokoi nawet najwię...
cannelloni-ze-szpinakiem-i-szynka

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wyb...

Zobacz więcej przepisów na:

Cannelloni

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy