Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)

Składniki:

  • pół kilograma szpinaku, może być mrożony
  • cannelloni 400 g
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag startego żółtego sera
  • łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na cannelloni ze szpinakiem i szynką, tak jak ja robię:

  1. Najpierw gotujemy cannelloni, tak jak napisano na opakowaniu.
  2. Następnie siekamy czosnek i na masle go szklimy, do tego dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką oraz solą i dusimy dotąd aż odparujemy wodę (gdy dodajemy mrożony szpinak). 
  3. Teraz szynkę pokrojona w drobną kostkę podsmażamy na oleju i dokładamy do szpinaku. Do tego dokładamy pół naszego startego żółtego sera i wszystko dokładnie mieszamy. Mamy przygotowany farsz.
  4. Teraz natłuszczamy naczynei żaroodporne i napełniając cannelloni farszem (ja to robię łyżeczką) układamy je w naczyniu.
  5. Pora na beszamel i tak najpierw musimy stopić 2 łyżki masła, dodać do tego makę, podsmażyć i cały czas mieszająć nalewamy mleko aż uzyskamy gęsty sos beszamelowy. Sos przyprawiamy pieprzem, gałką oraz solą.
  6. Polewamy sosem nasze cannelloni a na wierzch dajemy ser, który nam został. 
  7. Piekranik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy wszystko około 20 minut.

Pyszne cannelloni z szynką i szpinakiem gotowe. Porcja powinna mieć około 460 kcal.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy