Zapraszam na pyszną domową chałkę, niezwykle puszystą i najlepszą. Polecam posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty. Smacznego.
Ciasto:
5 dag drożdży
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka śmietany 12 %
2 jajka
2 łyżki masła
1 łyżka smalcu
1 szczypta soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
1. Masło i smalec roztopić i wystudzić.
2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki, połową ciepłego mleka i wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ,, ruszyły ''.
3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki, i wlewając stopniowo pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
5. Wyrośniete ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować wałki i upleść warkocz.
6. Tak przygotowaną chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podrosła. Następnie posmarować ją roztrzepanym jajkiem.
7. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu