Chałwa domowa

Chałwa domowa

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Od wielu lat lubię chałwę. Najbardziej tą, którą sama zrobię:) Moja chałwa domowa jest warta spróbowania.

Składniki:

  • cukier 1,5 szkl
  • woda 2 szkl
  • masło 0,5 kostki
  • kasza manna 1 szkl
  • cukier wanilinowy 1 szt
  • cynamonu szczypta
  • orzechy

Sposób przygotowania:

Przepis na chałwę domową:

  1. Szczypta cynamonu, cukier waniliowy i cukier zalać wodą i zagotować na małym ogniu około 20 minut.
  2. Kasze mannę smażyć w rondelku na rozgrzanym maśle aż lekkiego złotego koloru.
  3. Wlać ciepły syrop do manny i mieszać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
  4. Przełożyć do natłuszczonej foremki i wstawić do ciepłego piekarnika na 15-20 minut.
  5. Gotową masę przybrać orzechami lub dowolnie.

Chałwa domowa gotowa do jedzenia. Smacznego!

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy