Chili con carne z gorzką czekoladą

Chili con carne z gorzką czekoladą

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Klasyczne danie takie jak chili con carne można przygotować w przeróżny sposób. Często spotykanym przepisem na chili con carne  jest chili con carne z gorzką czekoladą. Takie połączenie smaków jest dla Was zaskakujące? Tym bardziej polecam wypróbować przepis na chili con carne z gorzką czekoladą - pyszne, zdrowe danie! Chili con carne polecam przygotować więcej, a nadmiar zamrozić - w sam raz na szybki obiad w ciągu tygodnia!

Składniki:

  • Wołowina 500 g
  • Fasola czerwona 1 puszka
  • Cebula czerwona 1 sztuka
  • Cebula czosnkowa 1 sztuka
  • Pomidory 3 sztuki
  • Seler naciowy 4 laski
  • Papryczka chili (z pestkami lub bez) 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbkiOliwa z oliwek lub olej rzepakowy 3 łyżki
  • Czekolada gorzka 70% 2-3 paski
  • Kumin (mielony) 1 łyżka
  • Oregano 1 łyżka
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Jałowiec 3 sztuki
  • Sól morska, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oto przepis na chili con carne z gorzką czekoladą

  1. Mięso umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z tłuszczu i zmielić
  2. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
  3. Następnie zmielone mięso przesmażyć na odrobinie oliwy, po chwili dodać cebulę i czosnek i przyprawy: ziele angielskie, jałowiec i listek laurowy
  4. Podsmażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut żeby odparować soki, cebula powinna się zezłocić
  5. Pomidory pokroić w grubszą kostkę, selera w plastry - dodać do mięsa i cebuli
  6. Doprawić papryczką chili, pokrojoną w drobną kostkę - jeżeli lubicie bardzo ostre potrawy dodać również pestki, w łagodniejszej wersji pestki wyrzucamy
  7. Całość duśić pod przykryciem do momentu, aż mięso zmięknie.
  8. Dodaj przyprawy: oregano, kumin; następnie fasolę
  9. Dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut żeby smaki się przegryzły
  10. Pokruszyć czekoladę, dodać do goracego dania i wymieszać tak żeby czekolada się całkowicie rozpuściła

Gotowe! Smacznego :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy