Chili z wołowiny

Chili z wołowiny

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na chili z wołowiny - pyszne, sycace, po prostu niebo w gębie! Chili może też być robione z mielonego mięsa wołowego, jak kto woli. W ogóle ostatnio prawie całkowicie poszłam tylko w mięso wołowe. Warto bo zdrowsze!

Składniki:

  • 1 kg wołowiny 
  • 2 cebule
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki pomidorów bez skórki w zalewie
  • 2 łyżki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • szklanka bulionu wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • łyżka pikantnego chili
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przepis na chili z wołowiny w kilku krokach:

  1. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie cebuli oraz czosnku, które obieramy i siekamy.
  2. Kolej na papryczki chili, które również po opłukaniu i usunięciu pestek kroimy na plasterki.
  3. Wołowinę oczyszczamy z tłuszczu oraz błon i kroimy na dosyć grube kawałki a następnie posypujemy pieprzem (ilośc jak kto lubi).
  4. Mięso smażymy na oleju na rozgrzanej mocno patelni do mocnego zrumienienia, wiec dosyć krótko, dlatego patelni musi być mocno rozgrzana.
  5. Mięso po przysmażeniu wrzucamy do garnka, a na patelnię, na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę razem z papryczkami i czosnkiem i smażymy do zeszklenia.
  6. Dodajemy do tego bulion, wszystko zagotowujemy a następnie wlewamy do mięsa w garnku.
  7. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i pod przykryciem gotujemy około 60 minut.
  8. Żeby sos był gęsty to pod koniec gotowania zdejmujemy przykrywkę. Na sam koniec dodajemy czekoladę.

Voila, gotowe! Chili z wołowiny gotowe. Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy