Chleb na sodzie

Chleb na sodzie

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.
Polecam!

Składniki:

220g mąki razowej
260g mąki zwykłej, plus  do posypania
1 czubata łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 ml maślanki
1 duże  jajko
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

1.      Rozgrzej piekarnik do 190°C . Wysmaruj foremkę do chleba tłuszczem i posyp mąką.

2.      Połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól w misce zostawiając w środku zagłębienie.

3.      W oddzielnym naczyniu wymieszać maślankę z jajkiem i miodem.

4.      Następnie do zagłębienia wlać wymieszane  mokre składniki. Możesz dodać trochę więcej mąki, jeśli uznasz że ciasto jest zbyt mokre i lepkie.

5.      Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki tworząc ciasto. Nie zagniatać!  Uformować owal i umieścić w blaszce.

6.      Posypać trochę mąki na wierzchu i piec w piekarniku przez 35-40 minut. Pozostaw gorący chleb na sodzie do ostygnięcia przed krojeniem.

 

Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy