Chleb na sodzie
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.
Polecam!
Składniki:
220g mąki razowej
260g mąki zwykłej, plus do posypania
1 czubata łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 ml maślanki
1 duże jajko
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C . Wysmaruj foremkę do chleba tłuszczem i posyp mąką.
2. Połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól w misce zostawiając w środku zagłębienie.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszać maślankę z jajkiem i miodem.
4. Następnie do zagłębienia wlać wymieszane mokre składniki. Możesz dodać trochę więcej mąki, jeśli uznasz że ciasto jest zbyt mokre i lepkie.
5. Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki tworząc ciasto. Nie zagniatać! Uformować owal i umieścić w blaszce.
6. Posypać trochę mąki na wierzchu i piec w piekarniku przez 35-40 minut. Pozostaw gorący chleb na sodzie do ostygnięcia przed krojeniem.
Smacznego!
Autor: dubliner
Polecamy również
Migdałowy chleb razowy z daktylami
Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowy...Domowy łatwy chleb razowy
Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis n...Chleb na sodzie
Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.Poleca...Domowy żytni razowiec
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego...Domowy chleb razowy z ziarnami
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejs...Zobacz więcej przepisów na: