Domowy chleb razowy z ziarnami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
44 Ocen

Ilość porcji: 1
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodatkowo chleb razowy z ziarnami jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Polecam!
Składniki:
- Mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
- mąka żytnia jasna 100 g
- mąka pszenna chlebowa 100 g
- Otręby żytnie 30-50 g
- sól 10 g
- Drożdże suche 10g
- Miód 2 łyżki
- Woda 340 ml
- Słonecznik 80 g
- Pestki dyni 80 g
- Sezam 40g
- Len 60 g
Sposób przygotowania:
Przepis na domowy chleb z ziarnami to:
- Wymieszać suche składniki (mąki, sól i suche drożdże i ziarna).
- Stopniowo dodawać wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki.
- Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut.
- Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia, na około 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
- Formę 10 na 23 cm natłuścić msłem klarowanym, obsypać obficie otrębami
- Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do przygotowanej formy
- Zwilżyć bochenek letnią wodą, posypać sezamem i lnem (ilość zależy od preferencji)
- Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość
- Nagrzać piekarnik do 230ºC, piec przez około 30 minut
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Domowy łatwy chleb razowy
Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis n...
Chleb na sodzie
Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.Poleca...
Domowy chleb razowy z ziarnami
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejs...
Domowy żytni razowiec
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego...
Migdałowy chleb razowy z daktylami
Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowy...Zobacz więcej przepisów na:
Chleb razowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.