Migdałowy chleb razowy z daktylami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 1
Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowym z daktylami na próżno szukać substancji dodatkowych oznaczonych symbolem E, które są często stosowane w masowo produkowanym pieczywie. Migdałowy chleb razowy z daktylami nie zawiera ani konserwantów ani spulchniaczy, które mogą powodować wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Składniki:
- Mąka pszenna razowa (chlebowa) 250 g
- Mąka żytnia razowa (chlebowa) 150 g
- Mąka gryczana 100 g
- Woda 300 g
- Zakwas żytni 150 g
- Daktyle 50 g
- Migdały 25 g
- Cynamon 1 łyżka
- Miód 15 g, duża łyżka
- Sól 1 łyżka
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na chleb razowy z migdałami i daktylami
- Wymieszać wszystkie suche składniki
- Dodać wodę i melasę, wymieszać całość łyżką do połączenia się składników - ciasto z uwagi na dodatek mąki razowej żytniej i gryczanej nie stworzy zbitej struktury, będzie dość lepkie.
- Zostawić na noc w ciepłym miejscu, pod wilgotną szmatką.
- Namoczyć w wodzie garnek rzymski (przez jakieś 10-15 minut).
- Garnek wytrzeć czystą szmatką, dokładnie wysmarować brzegi olejem i obsypać otrębami. Ciasto chlebowe jeszcze raz wymieszać łyżką i przelać do garnka - odstawić na godzinę.
- Garnek wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawiamy 210°C - piec przez około 50 minut minut. Po 20 minutach można zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
- Po 35 minutach zdjąć pokrywkę z chleba żeby się ładniej przyrumienił.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Domowy chleb razowy z ziarnami
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejs...
Migdałowy chleb razowy z daktylami
Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowy...
Domowy żytni razowiec
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego...
Domowy łatwy chleb razowy
Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis n...
Chleb na sodzie
Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.Poleca...Zobacz więcej przepisów na:
Chleb razowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.