Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
3 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 dag masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka,tak żeby nie było grudek.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Masło roztopić i lekko przestudzić.
3.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,sól,masło i stopinowo wlewając mleko zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
4.Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części,z każdej uformować na posypanej mąką stolnicy podłużny chlebek.
5.Uformowane chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.
6.Po tym czasie chlebki ponacinać nożem i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu