Polecam bardzo pyszne chlebki z czarnuszką. Z wierzchu chrupiąca skórka, a w środku puszyste ciasto. Są lekko pikantne za sprawą czarnuszki. Zapraszam.
Ciasto:
2 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka czarnuszki
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Następnie do mąki dodajemy olej, sól, proszek do pieczenia, wyrośnięte drożdże, czarnuszkę, jogurt, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą część wałkujemy na podłużny placek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Od razu chlebki należy piec około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Upieczone chlebki są gotowe do podania. Smacznego.
Chlebki wielkanocne do koszyka.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu