Chłodnik domowy

Chłodnik domowy

Ocena: ★

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Zdradzę mój przepis na wspaniały chłodnik. Chłodnik to moja ulubiona zupa podczas upałów, gdy nie mam zupełnie ochoty na gorące jedzenie. Chłodnik nadaje się wtedy rewelacyjnie. Jak sprawnie i bezproblemowo przyrządzić chłodnik, oto mój przepis.

Składniki:

  • Świeża botwinka – około 2 pęczki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ogórek – 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Rzodkiewka- 1 pęczek
  • Koperek – 1 pęczek
  • Kefir lub zsiadłe mleko – 1 litr
  • Jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Jaja – 3 sztuki
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

Domowy chłodnik:

  1. Żeby przyrządzić domowy chłodnik  trzeba wykonać następujące czynności. Botwinkę najpierw myjemy, oczyszczamy (buraczki) i kroimy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 szklanek) z łyżeczką cukru i odrobiną soli. Gotujemy.
  2. Ogórki kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i siekamy. Rzodkiewki należy pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać.
  3. Teraz nabiał. Do miseczki z zsiadłym mlekiem dodajemy kefir i dokładnie mieszamy.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do garnka z ugotowaną botwinką i mieszamy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, następnie chłodnik  wkładamy do lodówki do wystudzenia.

Lubie, gdy  chłodnik  podajemy z gotowanym jajkiem.
Smacznego!

Autor: Piotr

Polecamy nasze przepisy