Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu.

print Drukuj
Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Taki chłodnik można przygotować na pyszny deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad. Można posłodzić jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający. Z kolei kardamon nadawał mu wyjątkowego aromatu. Polecam ten pyszny przepis.

składniki

Składniki na chłodnik:

40 dag jogurtu naturalnego

1 szklanka borówek leśnych

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

ewentualnie cukier brązowy do smaku

2 szklanki makaronu kokardek

1 łyżka oleju

sól do smaku

2 szklanki makaronu kokardek

borówki do dekoracji

sposób przygotowania

1. Makaron należy ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzić i przelać zimną wodą, tak żeby się nie posklejał, następnie wystudzić.

2. Borówki umyć i osuszyć, następnie zmiksować je blenderem na gładki mus, dodać kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie zmiksować.

3. Do miski przełożyć jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlać mus jagodowy i dokładnie wymieszać ( nie miksować ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.

4. Przygotowany chłodnik rozlać do miseczek, nałożyć porcje makaronu i udekorować borówkami. Chłodnik można podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.

5. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!