Przepis na chrzan
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
20 Ocen
Ilość porcji: 20
Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się silne opary powodujące łzawienie, ale podobnież można się tego pozbyć namaczając chrzan całą noc w zimnej wodzie. Na pewno pomaga tarcie na świeżym powietrzu. Na pewno chrzan domowy smakuje intensywniej niż kupny.
Składniki:
0,5 kg chrzanu
1/4 szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1-2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Przepis na chrzan domowy wymaga od nas jedynie samozaparcia przy tarciu, bo reszta jest mega prosta.
- Najpierw moczymy chrzan, około godziny.
- Myjemy, obieramy korzeń.
- Gotujemy wodę z octem, solą i cukrem.
- Ścieramy chrzan, można też użyć blendera, ale dla twardzieli jest ścieranie :)
- Mieszamy z gorącą zalewą i wkładamy do wyparzonych słoiczków, które zamykamy i stawiamy do góry dnem.
Domowy chrzan gotowy, prawda, że prosty przepis? Smacznego!
Autor: Smakoszka
Polecamy również
Domowy chrzan
Przepis na domowy chrzan to po prostu łatwizna, aż żal nie spróbować. Taki chrzan bez octu, bez środków ko...Wielkanocny chrzan tarty
Chrzan nieobecny na wielkanocnym stole? To jak wesele bez pana młodego :) Po prostu niemożliwe. Chrzan występujący w Pol...Jak zrobić chrzan na Wielkanoc
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Bardzo łatwo! Bez domowego chrzanu nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych, dlatego prze...Chrzan domowy
Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, t...Przepis na chrzan
Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się siln...Zobacz więcej przepisów na: