Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

print Drukuj
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z tego przepisu wykonałam 12 drożdżówek pysznych drożdżówek o średnicy 11 cm. Polecam:)

składniki

Ciasto:

2 jajka

4 dag drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki tortowej

3 łyżki masła lub margaryny

 

Nadzienie:

około 30 dag rabarbaru

 

Kruszonka:

10 dag mąki tortowej

5 dag cukru

5 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z  1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły''.

2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.

3. Masło lub margarynę stopić i lekko przestudzić.

4. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, roztopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolać pozostałe mleko.

5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

6. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

7. Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

8. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać po dwa krążki, jeden krążek zostawić cały, a z drugiego krążka mniejszą szklanką wykroić obręcz. Obręcz ułożyć na całym krążku, do środka nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. W ten sposób wykonać pozostałe drożdżówki.

9. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!