Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z tego przepisu wykonałam 12 drożdżówek pysznych drożdżówek o średnicy 11 cm. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

4 dag drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki tortowej

3 łyżki masła lub margaryny

 

Nadzienie:

około 30 dag rabarbaru

 

Kruszonka:

10 dag mąki tortowej

5 dag cukru

5 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z  1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły''.

2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.

3. Masło lub margarynę stopić i lekko przestudzić.

4. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, roztopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolać pozostałe mleko.

5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

6. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

7. Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

8. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać po dwa krążki, jeden krążek zostawić cały, a z drugiego krążka mniejszą szklanką wykroić obręcz. Obręcz ułożyć na całym krążku, do środka nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. W ten sposób wykonać pozostałe drożdżówki.

9. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy