Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 12
Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z tego przepisu wykonałam 12 drożdżówek pysznych drożdżówek o średnicy 11 cm. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
4 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki masła lub margaryny
Nadzienie:
około 30 dag rabarbaru
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag cukru
5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły''.
2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.
3. Masło lub margarynę stopić i lekko przestudzić.
4. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, roztopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolać pozostałe mleko.
5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
6. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.
7. Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
8. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać po dwa krążki, jeden krążek zostawić cały, a z drugiego krążka mniejszą szklanką wykroić obręcz. Obręcz ułożyć na całym krążku, do środka nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. W ten sposób wykonać pozostałe drożdżówki.
9. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym
Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.
Drożdżowe zawijaski
Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają szczególnych umiejętności .Polecam !!!
Ciasteczka drożdżowe - kokardki
Smaczne mięciutkie drożdżowe kokardki , nadziewane marmoladą
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.
Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki...
Drożdżowe bułeczki
Bułeczki są fantastyczne w smaku, pachnące cynamonem. Drożdżowe bułeczki polecam na śniadanie.Zobacz więcej przepisów na:
ciasteczka drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.