Ciasteczka z cynamonem

Ciasteczka z cynamonem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zachwycają swoim kształtem i smakiem, drożdżowe ciasteczka z dużą ilościa cynamonu, posypane obficie cukrem pudrem.

Składniki:

 

  • mąka 500 gram
  • drożdże 50 gram
  • mleko 1 szklanka
  • masło 150 gram
  • jajko 2 sztuki
  • cynamon 
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasteczka z cynamonem:

  1. W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i mąki zostawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć
  2. Następnie dodać przesianą mąkę, miękkie masło, resztę cukru, ciepłe mleko mleka i jajko (roztrzepane z szczyptą soli).
  3. Wszystko wyrobić na gładkie i lśniące ciasto. Włożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży i cienki prostokąt, posypypać cynamonem.
  5. Ciasto zawinąć w rulonik – dłuższym bokiem, i ciąć na skos, brać po 3 sztuki i sklejać.
  6. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.
  7. Piec na złoty kolor.
  8. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

I... cynamonowe ciasteczka gotowe. Nic tylko jeść!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy