Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Takie ciasteczka są bardzo pyszne i bardzo kruche. Polecam je na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na ciasto: 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła lub margaryny 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowe składniki: 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku około 10 dag suszonej żurawiny 10 dag polewy mlecznej mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznych i kruchych ciasteczek. Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki. Zaczynam od ciasta: Z podanych składników zagniatam ciasto. Następnie formuję z niego kulę i wkładam do lodówki na przynajmniej 30 minut, żeby się schłodziło. Teraz wykrawanie: Schłodzone ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawam ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką. Teraz pieczenie: Tak wykrojone ciasteczka układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzę. Teraz przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smaruję masą kajmakiem i przykładam tym z dziurką, a kolejno do środka nakładam żurawinę. Polewę roztapiam w kąpieli wodnej i zalewam nią żurawinę. Odstawiam na kilka minut, żeby polewa zastygła. Teraz podanie: Ciasteczka są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy