Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 30
Takie ciasteczka są bardzo pyszne i bardzo kruche. Polecam je na podwieczorek.
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
około 10 dag suszonej żurawiny
10 dag polewy mlecznej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Wykonanie pysznych i kruchych ciasteczek.
Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki.
Zaczynam od ciasta:
Z podanych składników zagniatam ciasto. Następnie formuję z niego kulę i wkładam do lodówki na przynajmniej 30 minut, żeby się schłodziło.
Teraz wykrawanie:
Schłodzone ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawam ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką.
Teraz pieczenie:
Tak wykrojone ciasteczka układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzę.
Teraz przekładanie:
Ciasteczko bez dziurki smaruję masą kajmakiem i przykładam tym z dziurką, a kolejno do środka nakładam żurawinę. Polewę roztapiam w kąpieli wodnej i zalewam nią żurawinę. Odstawiam na kilka minut, żeby polewa zastygła.
Teraz podanie:
Ciasteczka są gotowe do podania. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Ciasteczka z polewą
Pyszne słodkości na każdą okazję!Kruche ciasteczka z kardamonem.
Te ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne.Mocno czekoladowe z nutką kardamonu.Pysznie smakują z filiżanką aromatycznej...Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą
Takie ciasteczka są bardzo pyszne i bardzo kruche. Polecam je na podwieczorek.Zobacz więcej przepisów na: