Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

print Drukuj
Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie ciasteczka są bardzo pyszne i bardzo kruche. Polecam je na podwieczorek.
składniki
Składniki na ciasto: 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła lub margaryny 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowe składniki: 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku około 10 dag suszonej żurawiny 10 dag polewy mlecznej mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania
Wykonanie pysznych i kruchych ciasteczek. Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki. Zaczynam od ciasta: Z podanych składników zagniatam ciasto. Następnie formuję z niego kulę i wkładam do lodówki na przynajmniej 30 minut, żeby się schłodziło. Teraz wykrawanie: Schłodzone ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawam ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką. Teraz pieczenie: Tak wykrojone ciasteczka układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzę. Teraz przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smaruję masą kajmakiem i przykładam tym z dziurką, a kolejno do środka nakładam żurawinę. Polewę roztapiam w kąpieli wodnej i zalewam nią żurawinę. Odstawiam na kilka minut, żeby polewa zastygła. Teraz podanie: Ciasteczka są gotowe do podania. Życzę smacznego.
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!