Polecam bardzo pyszne ciasteczka. Można je podać na podwieczorek lub przekąskę. Pysznie chrupią.
Składniki na ciasto:
pół szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
2 szklanki mąki pszennej graham
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
12,5 dag masła lub margaryny
Dodatkowe składniki:
10 dag pestek słonecznika
1 białko
mąka pszenna graham do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek.
Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki.
1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Następnie odrywam kawałki, formuję kulki, każdą spłaszczam i formuję okrągłe ciasteczka.
2. Następnie każde uformowane ciasteczko smaruję z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypuję obficie słonecznikiem. Słonecznik dociskam do ciastek.
3. Tak wykonane ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasteczka piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone pozostawiam na blaszce do wystygnięcia. Po tym czasie zdejmuje je z papieru.
5. Gotowe ciasteczka podaję i życzę smacznego.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy upiec oto takie kruche ciasteczka. Uprażony słonecznik pysznie w nich chrupie. Z przepisu wychodzi tak około 30 sztuk. Polecam.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.