Wszystkie składniki na masę serową przekładam do miski i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładam do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowuję ciasto.
2. Następnie wykonuję ciasto:
Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
Do mąki dodaję smalec i rozcieram aż powstaną małe grudki, następnie dodaję proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatam ciasto.
3. Formowanie i pieczenie:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkuję ciasto, kroję je w prostokąty, na każdy nakładam porcję masy serowej i zwijam ruloniki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) i piekę je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Podanie:
Upieczone ciasteczka studzę, oprószam obficie cukrem pudrem, podaję i życzę smacznego.
Drukuj
Ciastka na smalcu
Troszkę inne ciasto na ciasteczka na smalcu! Polecam są bardzo pyszne!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka cantucci robi się bardzo szybko, z dodatkiem migdałów i pomarańczy mają zmysłowy smak. Ciasteczka cantucci są idealne do kawy i wina:)
Drożdżowe ciasteczka
Smakowite drożdżowe ciasteczka, zapewniam, że jeszcze ciepłe znikają z talerza. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Wychodzą pulchne i mięciutkie. Z przepisu wychodzi spora porcja. Polecam.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×