Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym.

print Drukuj
Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

2 oceny

Polecam Wam bardzo pyszne ciasteczka drożdżowe z pysznym serkiem. Można je upiec na deser. Smacznego:)

składniki

Składniki na ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru

pół szklanki śmietany 12 %

50 dag mąki tortowej

20 dag smalcu ( kostka )

pół łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag świeżych drożdży

 

Składniki na masę serową:

2 jajka

1 budyń waniliowy

25 dag półtłustego sera białego

cukier do smaku

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowe składniki:

cukier puder do posypania ciasteczek

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonych ciasteczek:

1. Zaczynam od masy serowej:


Wszystkie składniki na masę serową przekładam do miski i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładam do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowuję ciasto.


2. Następnie wykonuję ciasto:

Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
Do mąki dodaję smalec i rozcieram aż powstaną małe grudki, następnie dodaję proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatam ciasto.

3. Formowanie i pieczenie:


Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkuję ciasto, kroję je w prostokąty, na każdy nakładam porcję masy serowej i zwijam ruloniki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) i piekę je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4. Podanie:


Upieczone ciasteczka studzę, oprószam obficie cukrem pudrem, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!