Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem

Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszne półfrancuskie ciasteczka, cudnie pachną cynamonem. Polecam na podwieczorek półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny

Składniki na nadzienie:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 małych jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Dodatkowe składniki:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier trzcinowy tak około 4 - 5 łyżek
  • 1 białko
  • cynamon mielony według uznania

Sposób przygotowania:

Przepis na półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem:

  1. Wykonanie ciasta: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na conajmniej 60 minut do schłodzenia.
  2. Przygotowanie nadzienia: Jabłka umyć, osuszyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na niewielkie części, przełożyć do miseczki i wymieszać z cynamonem i cukrem.
  3. Wykonanie trójkątów: Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie kroić w kwadraty, na każdy nakładać kawałek jabłka, składać na pół, zlepiać dokładnie brzegi. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
  4. Pieczenie: Tak przygotowane ciastka z jabłkami ułożyć na blasze niczym nie wyłożonej. Piec około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.

Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem są gotowe:)

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy