Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem

print Drukuj
Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne półfrancuskie ciasteczka, cudnie pachną cynamonem. Polecam na podwieczorek półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny

Składniki na nadzienie:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 małych jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Dodatkowe składniki:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier trzcinowy tak około 4 - 5 łyżek
  • 1 białko
  • cynamon mielony według uznania
sposób przygotowania

Przepis na półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem:

  1. Wykonanie ciasta: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na conajmniej 60 minut do schłodzenia.
  2. Przygotowanie nadzienia: Jabłka umyć, osuszyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na niewielkie części, przełożyć do miseczki i wymieszać z cynamonem i cukrem.
  3. Wykonanie trójkątów: Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie kroić w kwadraty, na każdy nakładać kawałek jabłka, składać na pół, zlepiać dokładnie brzegi. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
  4. Pieczenie: Tak przygotowane ciastka z jabłkami ułożyć na blasze niczym nie wyłożonej. Piec około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.

Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem są gotowe:)

Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!