Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

print Drukuj
Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek i deser. Nie wymagają zbytnio dużo pracy a są bardzo pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam.

składniki
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowe składniki:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 szklanka wiśni
  • cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na ciastka z ciasta francuskiego:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i dać do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
  2. Budyń i wiśnie: W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło należy przygotować nadzienie. Budyń: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka a pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego mleka wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie wystudzić. Wiśnie: Owoce umyc i dokładnie osuszyć z wody, następnie wydrylować i osączamy na sicie z nadmiaru soku.
  3. Formowanie ciastek: Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładać porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosić rogi ciasta do góry i je zlepiać formując kopertkę.
  4. Tak przygotowane kopertki układać na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
  5. Pieczenie i podanie: Następnie ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone kopertki przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego są gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!