Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek i deser. Nie wymagają zbytnio dużo pracy a są bardzo pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowe składniki:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 szklanka wiśni
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciastka z ciasta francuskiego:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i dać do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
  2. Budyń i wiśnie: W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło należy przygotować nadzienie. Budyń: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka a pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego mleka wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie wystudzić. Wiśnie: Owoce umyc i dokładnie osuszyć z wody, następnie wydrylować i osączamy na sicie z nadmiaru soku.
  3. Formowanie ciastek: Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładać porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosić rogi ciasta do góry i je zlepiać formując kopertkę.
  4. Tak przygotowane kopertki układać na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
  5. Pieczenie i podanie: Następnie ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone kopertki przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego są gotowe.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy