Półfrancuskie rożki z budyniem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Pyszne i idealne na podwieczorek szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Polecam sprawdzony przepis na półfrancuskie rożki z budyniem.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki śmietany 12 %
Budyń:
- 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia rożków
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Przepis na półfrancuskie rożki z budyniem:
- Z podanych składników zagniatam ciasto. Formuję kulę i wkładam do lodówki na 60 minut.
- W tym czasie gotuję budyń: w połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję z cukrem, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie budyń studzę.
- Schłodzone ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Kroję w kwadraty, nakładam porcje budyniu i składam na pół, dokładnie zlepiam brzegi. Układam je na suchej blaszce i piekę około 25 - 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.
- Upieczone rożki studzę, oprószam pudrem, podaję i życzę smacznego.
Półfrancuskie rożki z budyniem gotowe. Smacznego:)
Autor: babeczka35
Polecamy również
Francuskie z prażonym jabłkiem i rodzynkami
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego, oto mój pomysł na szybkie ciasteczka ślimaczki z jabłkami z przyprawą...Serduszka z ciasta francuskiego
Szybkie do wykonania, bo z gotowego ciasta francuskiego, urocze serduszka idealne na szybki deser. Polecam przepis na ci...Ciasto francuskie z konfiturą
Gotowe ciasto francuskie to udogodnienie dla każdej Pani domu, wyjmujesz z lodówki, smarujesz konfiturą pieczesz...Ciasteczka francuskie z czereśniową konfiturą
Te urocze ciasteczka francuskie z czereśniową konfiturą nie przejdą obojętnie smakoszowi słodkości. Nie zastanawiamy się...Ślimaczki z serem
Bułeczki z ciasta francuskiego z serem - prawdziwe smakołyki na deser! Polecam przepis na taki deser, bo warto.Zobacz więcej przepisów na: