Półfrancuskie rożki z budyniem

Półfrancuskie rożki z budyniem

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszne i idealne na podwieczorek szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Polecam sprawdzony przepis na półfrancuskie rożki z budyniem.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki śmietany 12 %

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rożków
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na półfrancuskie rożki z budyniem:

  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Formuję kulę i wkładam do lodówki na 60 minut.
  2. W tym czasie gotuję budyń: w połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję z cukrem, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie budyń studzę.
  3. Schłodzone ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Kroję w kwadraty, nakładam porcje budyniu i składam na pół, dokładnie zlepiam brzegi. Układam je na suchej blaszce i piekę około 25 - 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.
  4. Upieczone rożki studzę, oprószam pudrem, podaję i życzę smacznego.

Półfrancuskie rożki z budyniem gotowe. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy