Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Półfrancuskie rożki z budyniem

print Drukuj
Półfrancuskie rożki z budyniem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

3 oceny

Pyszne i idealne na podwieczorek szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Polecam sprawdzony przepis na półfrancuskie rożki z budyniem.

składniki

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki śmietany 12 %

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rożków
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na półfrancuskie rożki z budyniem:

  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Formuję kulę i wkładam do lodówki na 60 minut.
  2. W tym czasie gotuję budyń: w połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję z cukrem, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie budyń studzę.
  3. Schłodzone ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Kroję w kwadraty, nakładam porcje budyniu i składam na pół, dokładnie zlepiam brzegi. Układam je na suchej blaszce i piekę około 25 - 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.
  4. Upieczone rożki studzę, oprószam pudrem, podaję i życzę smacznego.

Półfrancuskie rożki z budyniem gotowe. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!