To pyszne ciasto bez pieczenia ,,chodziło'' już za mną od jakiegoś czasu, no i w końcu zrobiłam. Co tu dużo napisać...pyszne i najlepsze. Po za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. I jest bardzo podzielne, udało mi się je podzielić na 24 spore kawałki. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam ten pyszny przepis.
Krem:
3 żółtka
2 i pół szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru pudru
25 dag margaryny ,, Kasia ''
pół szklanki ajerkoniaku
15 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
120 sztuk małych herbatników
5 dag wiórek kokosowych
1. Krem: Żółtka należy dokładnie wymieszać z pół szklanki mleka i budyniami w proszku. Pozostałe mleko zagotować, następnie wlać żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszając energicznie i gotować do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie wystudzić.
2. Margarynę ,, Kasia '' utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie dodawać stopniowo po łyżce kremu i cały czas ucierając, dodać ajerkoniak i wiórki kokosowe, utrzeć na puszysty krem.
3. Przekładanie: Na tacy ułożyć warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarować kremem i tak przekładać: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem. Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.
4. Wierzch przełożonego ciasta posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
5. Po tym czasie ciasto pokroić i podawać. Powinno nam wyjść 24 kawałki.
6. Smacznego.
Moje rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
Ciasto bez pieczenia herbatnikowe
Lekki torcik śmietankowy na biszkoptach.
Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach.
Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.
Ciasto bez pieczenia Malinowiec
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu