Ciasto:
8 białek
2 szkl cukru
2 łyżki octu
4 szkl płatków kukurydzianych
Masa:
1,5 szkl mleka
1 cukier wanliowy
1 łyzka maki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
1 masło
Przygotujmy ciasto:
Najpierw oddzielny żółtka od białek i ubijmy je z cukrem na sztywną pianę. Wlejmy olej, wsypmy płatki. Upieczmy 2 placki w 180 stopniach, w foremce 25/36, jeden około 35 minut.
Przygotujmy masę:
W niedużej ilości mleka rozrabiamy mąki i żółtka a pozostałe zagotowujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy maki i gotujemy budyń do zgęstniania. Masło ucieramy i łączymy z chłodnym kremem. Masą przekładamy placki.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu