Ciasto czekoladowe według Młynarskiej

Ciasto czekoladowe według Młynarskiej

Ocena:

44 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wpadł mi ręce ostatnio przepis na ciasto czekoladowe z książki Pauliny Młynarskiej i postanowiłam przepis wykorzystać. Ciasto czekoladowe wyszło nadspodziewanie dobrze. Więc z moimi małymi usprawnieniami mogę spokojnie przepis na ciasto czekoladowe polecić. Na Święta takie ciasto czekoladowe pasuje w sam raz.

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • ⅓ kostki masła
  • 3 x 100g ciemnej czekolady
  • 5 jajek
  • ½ szklanki zmielonych migdałów (można samemu zmielić, można kupić gotowe)
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 1 cukier waniliowy, paczka w sensie
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe musi aż ociekać czekolada, żeby porządnie smakowało, tak ja przynajmniej lubię :)

  1. Najpierw rozpuszczamy czekoladę - najlepiej w misce postawionej na garnku z gotującą wodą - i łączymy ją z masłem i cukrem. Jak ktoś lubi mniej słodkie, to dajemy mniej cukru. Mieszamy wszystko na jednolitą, gładką masę.
  2. Oddzielamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Masę czekoladowa dzielimy, tak około ¼ do ¾. Mniejsza część będzie potrzebna do polania ciasta. Do większej części masy czekoladowej dodajemy mąkę, żółtka, migdały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Całość energicznie mieszamy.
  4. Gdy już wszystko dokładnie wyrobimy, dodajemy ubite białka. Teraz musimy mieszać delikatnie, żeby ciasto nie opadło.
  5. Smarujemy foremkę masłem i wlewamy ciasto do foremki.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem najlepiej, czy już jest upieczone. Ja wyłączam piekarnik, gdy patyczek jest jeszcze lekko wilgotny, ale zostawiam go w piekarniku, żeby “doszedł”.
  7. Podgrzewamy zostawioną część masy czekoladowej i oblewamy ciasto, gdy nieco ostygnie. Można udekorować np. orzechem na górze, żeby ładniej wyglądało.

Ciasto czekoladowe w całej krasie :)
Smacznego!

Autor: Oleńka

Polecamy nasze przepisy