Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe. Pyszne ciasto truskawkowo - czekoladowe mojego pomysłu. Polecam przepis.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 12,5 dag masłą lub margaryny
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szklanka truskawek rozgniecionych ( bez nadmairu soku )
  • około pół szklanki cukru pudru
  • 25 dag mała lub margaryny
  • Pianka:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • pół szklanki zmiksowanych truskawek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe:

  1. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy razem z masłem do ubitych jajek. Dokładnie mieszamy.
  2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimyi przekrawamy na dwa krążki.
  3. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozgniecione truskawki i dokładnie ucieramy. Masą przekładamy ciasto.
  4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki, dokładnie ubijamy. Gotową pianką dekorujemyciasto.
  5. Ciasto czekoladowe wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy