Czekoladowe rogaliki

Czekoladowe rogaliki

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na czekoladowe rogaliki. Pyszne, wyśmienite drożdżowe rogaliki, zawsze się udają i nie są pracochłonne. Cała rodzina je uwielbia.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka całe
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki zimnego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe rogaliki:

  1. Najpierw do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokruszone drożdże oraz 2 całe jajka i 1 żółtko, po czym mieszamy. Białko trzeba pozostawić do posmarowania rogalików.
  2. Masło przekładamy do rondla i rozpuszczamy. Mąkę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i dodajemy do masy oraz zimne rozpuszczone masło. Kiedy masa będzie dość gęsta trzeba zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki. Ciasto wraz z miską wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Teraz ciasto dzielimy na 3 części, musimy je rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części.
  4. Na każdą część nakładamy 1 kostkę czekolady, a następnie zawijamy od szerszej strony. Sklejamy rogi i delikatnie zaginamy ku środkowi.
  5. Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę nasmarować oliwą. Układać tak aby zostawić pomiędzy nimi odstępy. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 20 minut.

Pyszne rogaliki domowe z czekoladą gotowe. Prawda, że prosty przepis?
Smacznego:)

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy