Jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie ale, gdy troszkę przestygnie jest takie półkruche. Idealne na podwieczorek. Polecam.
Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
2 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki śmietany 12 %
Dodatkowo:
około 3 szklanki czarnych porzeczek
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Porzeczki czarne oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć.
2. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.
3. Do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło lub margarynę i rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie dodać roztarte drożdże, wbić jajka i zagnieść ciasto.
4. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm posmarować masłem lub margaryną.
5. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wyłożyć je do przygotowanej blaszki.
6. Wierzch ciasta nakłuć widelcem i posypać przygotowanymi owocami.
7. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z blaszki i pokroić. Podawać i smacznego.
Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu