Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.

print Drukuj
Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie ale, gdy troszkę przestygnie jest takie półkruche. Idealne na podwieczorek. Polecam.

składniki

Ciasto:

2 dag świeżych drożdży

2 jajka

20 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 i pół szklanki mąki tortowej

2 łyżki śmietany 12 %

 

Dodatkowo:

około 3 szklanki czarnych porzeczek

masło lub margaryna do posmarowania blaszki

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Porzeczki czarne oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć.

2. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.

3. Do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło lub margarynę i rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie dodać roztarte drożdże, wbić jajka i zagnieść ciasto.

4. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm posmarować masłem lub margaryną.

5. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wyłożyć je do przygotowanej blaszki.

6. Wierzch ciasta nakłuć widelcem i posypać przygotowanymi owocami.

7. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

8. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z blaszki i pokroić. Podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!