Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Drożdżowe ciasto z cynamonem.

print Drukuj
Drożdżowe ciasto z cynamonem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.

składniki

Składniki na rozczyn:

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najlepiej prawdziwego )

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najpiej prawdziwego )

2 łyżki cukru waniliowego

5 dag masła

4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki syropu klonowego

jak będzie potrzeba to ciepłe mleko

 

Dodatkowe składniki, które będą potrzebne:

cyanmon według uznania

5 dag masła

maka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki cukru waniliowego

tak około pół szklanki cukru trzcinowego

 

sposób przygotowania

Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe:

1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.

2. Wykonuję ciasto: Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z miodem, cukrami i syropem na puszystą masę. Do mąki dodaję rozczyn, jajka, masło i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba to dolewam ciepłe mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i na półtorej godziny odstawiam w ciepłe miejsce, żeby sobie wyrosło.

3. Masło ze składników dodatkowych roztapiam i lekko studzę. Ciasto, które już wyrosło dzielę na dwie równe części. Następnie każdą część wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąty dość duże 27 cm x 36 cm, smaruję masłem i posypuję cynamonem, cukrami i zwijam w rolady. Każdą roladę, przekrawam wzdłuż prawie do smaego końca. Zaplatam jak warkocz i formuję wianek.

4. Piekę: Układam na blasze wyłozonej papierem i piekę około 35 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

5. Gotowe i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!