Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.

print Drukuj
Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.

składniki

Ciasto:

3 dag drożdży

4 łyżki cukru

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłego mleka

3 łyżki stopionego masła lub margaryny

1 żółtko

2 jajka

 

Nadzienie:

2 łyżki cukru

2 łyżki stopionego masła

pół szklanki borówek

pół szklanki porzeczki czerwonej

pół szklanki porzeczki czarnej

 

Lukier:

cukier puder ( około 8 łyżek )

1 białko

sposób przygotowania

1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby podrosły.

2. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy drożdże, jajka, ciepłe mleko i stopione masło, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem, następnie na cieście równomiernie rozkładamy owoce.

4. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując wieniec.

5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.

6. Wykonujemy lukier: Składniki lukru ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nastepnie polewamy nim ciasto.

7. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. Gdy zastygnie podajemy.

8. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!