Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no cóż jest najlepsza. Polecam:)

Składniki:

Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki tortowej

 

Ciasto:

1 szklanka cukru

2 jajka

3 szklanki mąki tortowej

4 łyżki oleju

szczypta soli

 

Budyń:

3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

1 litr mleka

5 łyżek cukru

 

Kruszonka:

20 dag mąki tortowej

10 dag cukru

10 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodać wyrośnięte ciasto, utarte jajka z cukrem, sól i olej. Zagnieść ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Budyń: Budynie rozpuścić w jednej szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na ciasto.

5. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na budyniu.

6. Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

7. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy również

proste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...
ciasto-drozdzowe-z-czarnymi-porzeczkami-bez-wyrastania

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.

Jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie ale, gdy troszkę prz...
drozdzowe-ze-sliwka-i-cynamonem

Drożdżowe ze śliwką i cynamonem

Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonem
drozdzowka-z-budyniem-i-kruszonka

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no c...
ciasto-drozdzowe-mojej-mamy

Ciasto drożdżowe mojej mamy

Jako nowoczesna pani domu, wypróbowałam wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Często korzystałam z ró...

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto drożdżowe

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy