Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no cóż jest najlepsza. Polecam:)
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
szczypta soli
Budyń:
3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 litr mleka
5 łyżek cukru
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodać wyrośnięte ciasto, utarte jajka z cukrem, sól i olej. Zagnieść ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Budyń: Budynie rozpuścić w jednej szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na ciasto.
5. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na budyniu.
6. Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
7. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać.
Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu