Drożdżówka z budyniem i kruszonką.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no cóż jest najlepsza. Polecam:)
Składniki:
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
szczypta soli
Budyń:
3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 litr mleka
5 łyżek cukru
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodać wyrośnięte ciasto, utarte jajka z cukrem, sól i olej. Zagnieść ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Budyń: Budynie rozpuścić w jednej szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na ciasto.
5. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na budyniu.
6. Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
7. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką
Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...
Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.
Jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie ale, gdy troszkę prz...
Drożdżowe ze śliwką i cynamonem
Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonem
Drożdżówka z budyniem i kruszonką.
Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no c...
Ciasto drożdżowe mojej mamy
Jako nowoczesna pani domu, wypróbowałam wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Często korzystałam z ró...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.