Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Klasyczna drożdżówka z truskawkami i rabarbararem , z chrupiącą kruszonką ,najsmaczniejsza lekko ciepła z masłem i zimnym mlekiem
Składniki:
mąka 1/2 kg
mleko 1/2 litra
jajka 5 sztuk
drożdże 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
truskawki 1/2 kg.
mąka 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
cukier 4 łyżki
rabarbar 4 łodygi
margaryna 100 gr.
Sposób przygotowania:
- mąkę przesiać zrobić wgłębienie w które pokruszyć drożdze ,wlać letnie mleko , i zostawić na 10 minut
- w tym czasie jajka ubić z cukrem ,masło rozpuścić ,truskawki umyć i pokroić w kostkę ,rabarbar pokroić w kostkę ,poddusić z 4 łyżkami cukru
- jak drożdze zaczną pracować ,dodać ubite jajka ,zacząć wyrabiać , jak ciasto odchodzi od rąk wlać i wtłoczyć masło, ciasto odstawić na godzinę
- jak ciasto ładnie urośnie przełożyć do keksówki ,wysmarowanej masłem ,ułożyć owoce posypać kruszonką ,piec 1 godzinę w 180 stopniach.
- gotowe
- smacznego !!!!!!!!!!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.
Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.
Jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie ale, gdy troszkę prz...Drożdżowe choinki
Buleczki drożdżowe z dżemem w zabawnej formie choinek. Oczywiście formę wypieków możemy dowierać dowolnie - nie n...Proste ciasto drożdżowe z kruszonką
Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...Kwiatuszki
urocze kwiatuszki drożdżowe , pulche mięcitkie najsmaczniejsze zaraz po ostudzeniuZobacz więcej przepisów na: