Drożdżowka z rabarbarem i truskawką

Drożdżowka z rabarbarem i truskawką

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Klasyczna drożdżówka z  truskawkami  i rabarbararem , z chrupiącą kruszonką ,najsmaczniejsza lekko ciepła z masłem i zimnym mlekiem

Składniki:


mąka 1/2 kg
mleko 1/2 litra
jajka 5 sztuk
drożdże 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
truskawki 1/2 kg.
mąka 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
cukier 4 łyżki
rabarbar 4 łodygi
margaryna 100 gr.

 

Sposób przygotowania:

  • mąkę przesiać zrobić wgłębienie w które pokruszyć drożdze ,wlać letnie mleko , i zostawić na 10 minut
  • w tym czasie jajka ubić z cukrem ,masło rozpuścić ,truskawki umyć i pokroić w kostkę ,rabarbar pokroić w kostkę ,poddusić z 4 łyżkami cukru
  • jak drożdze zaczną pracować ,dodać ubite jajka ,zacząć wyrabiać , jak ciasto odchodzi od rąk wlać  i wtłoczyć masło, ciasto odstawić na godzinę
  • jak ciasto ładnie urośnie przełożyć do keksówki ,wysmarowanej masłem ,ułożyć owoce posypać kruszonką ,piec 1 godzinę w 180 stopniach.
  • gotowe
  • smacznego !!!!!!!!!!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy