Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie

Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dobre ciasto drożdżowe jest proste, ale nie lubi pośpiechu i … przeciągu. Chcesz być mistrzem w kuchni? Naucz się piec podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie.

Składniki:

  • mleko - 3/4 szklanki
  • mąka - 50 dag
  • świeże drożdże - pół kostki (5 dag)
  • masło lub margaryna - 2/3 kostki (15 dag)
  • jajko - 3 szt.
  • cukier - 6 łyżek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jak zrobić podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie?

  1. Zaczyn: do letniego mleka wkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 min w ciepłe miejsce.
  2. Masło stopić, wystudzić.
  3. Mąkę przesiać bezpośrednio do zaczynu.
  4. Wbić jajka, dodać sól i skórkę. Wymieszać mikserem, a następnie wyrabiać rękoma.
  5. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać letnie masło. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (po zrobieniu dołka podnosi się).
  6. Przykryć ścierką i odstawić na 45-60 min. w ciepłe miejsce. Gdy dwa razy zwiększy objętość, wyrabiać je ponownie.
  7. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.

Takie podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie jest bazą do różnych wypieków. Jeżeli potrzebujesz zwykłego placka, rozwałkuj  ciasto na płasko. Powodzenia i smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy