Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 6
Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dobre ciasto drożdżowe jest proste, ale nie lubi pośpiechu i … przeciągu. Chcesz być mistrzem w kuchni? Naucz się piec podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie.
Składniki:
- mleko - 3/4 szklanki
- mąka - 50 dag
- świeże drożdże - pół kostki (5 dag)
- masło lub margaryna - 2/3 kostki (15 dag)
- jajko - 3 szt.
- cukier - 6 łyżek
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jak zrobić podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie?
- Zaczyn: do letniego mleka wkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 min w ciepłe miejsce.
- Masło stopić, wystudzić.
- Mąkę przesiać bezpośrednio do zaczynu.
- Wbić jajka, dodać sól i skórkę. Wymieszać mikserem, a następnie wyrabiać rękoma.
- Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać letnie masło. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (po zrobieniu dołka podnosi się).
- Przykryć ścierką i odstawić na 45-60 min. w ciepłe miejsce. Gdy dwa razy zwiększy objętość, wyrabiać je ponownie.
- Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.
Takie podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie jest bazą do różnych wypieków. Jeżeli potrzebujesz zwykłego placka, rozwałkuj ciasto na płasko. Powodzenia i smacznego!
Autor: Andrzej
Polecamy również
Drożdżówka z czarną porzeczką
Uwielbiam lato i polskie owoce np. czarną porzeczkę wszyscy mówią: kwaśna, ale jak zrobię drożdzówki z cza...cynamonowa drożdżówka
pachnąca cynamonem maślana drożdzówka idealna do ciepłego mlekaDrożdżowe ciasto z cynamonem.
Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.Drożdżowe choinki
Buleczki drożdżowe z dżemem w zabawnej formie choinek. Oczywiście formę wypieków możemy dowierać dowolnie - nie n...Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Klasyczna drożdżówka z truskawkami i rabarbararem , z chrupiącą kruszonką ,najsmaczniejsza lekko ciep...Zobacz więcej przepisów na: