Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie

print Drukuj
Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.6

5 ocen

Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dobre ciasto drożdżowe jest proste, ale nie lubi pośpiechu i … przeciągu. Chcesz być mistrzem w kuchni? Naucz się piec podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie.

składniki
  • mleko - 3/4 szklanki
  • mąka - 50 dag
  • świeże drożdże - pół kostki (5 dag)
  • masło lub margaryna - 2/3 kostki (15 dag)
  • jajko - 3 szt.
  • cukier - 6 łyżek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Jak zrobić podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie?

  1. Zaczyn: do letniego mleka wkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 min w ciepłe miejsce.
  2. Masło stopić, wystudzić.
  3. Mąkę przesiać bezpośrednio do zaczynu.
  4. Wbić jajka, dodać sól i skórkę. Wymieszać mikserem, a następnie wyrabiać rękoma.
  5. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać letnie masło. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (po zrobieniu dołka podnosi się).
  6. Przykryć ścierką i odstawić na 45-60 min. w ciepłe miejsce. Gdy dwa razy zwiększy objętość, wyrabiać je ponownie.
  7. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.

Takie podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie jest bazą do różnych wypieków. Jeżeli potrzebujesz zwykłego placka, rozwałkuj  ciasto na płasko. Powodzenia i smacznego!

Ocena:
4.6
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!